събота, 23 май 2009 г.

За доброто възпитание

снимка:getty images



Можеш да бъдеш глупав, мързелив, дори без диплома, но все пак възпитан. Ежедневните анализи на политическия и обществен живот в страната ни често отбелязват корупцията, кражбите, беднотията и т.н. Причините се свеждат до този или онзи, това или онова и почти винаги се размиват накрая. Всъщност основата на едно общество е възпитанието. Европейските ценности не са нищо по-различно от това да не пречиш на другите и да спазваш законите. Разбира се има и други неща, но като че ли още е рано да ги търсим сред нашите мили сънародници.
Българинът не е достатъчно възпитан, всъщност ако си такъв има голяма вероятност да ти се присмеят. Да, странно е да си хвърляш боклука разделно. Странно е да отстъпваш на възрастните или майките с деца, направо не е за вярване ако изчакаш да светне зелено за да пресечеш. А колко още има...
В доброто възпитание на цивилизования свят влизат неща като - толерантност към малцинствата (били те етнически, хомосексуални, хора с физически недостатъци и др.). Тук тези теми са извор на простотия за телевизионни "шоу" програми, пиянски компании и раздумка пред блока. Дори повечето пенсионери са нетолерантни, тяхното възпитание най-често е продукт на тоталитарната система, повечето от тях са в абсолютно безвремие -те не живеят нито като в младините си преди 44-та, нито в спокойното къткане и бурните манифестации до 89-та, нито в ослепителната (виртуална) реалност от сериалите след това. Какво възпитание дават на внуците си не ми се мисли, за щастие не всички са такива.
Мразим циганите, мразим турците и негрите, педалите и лезбийките, мразим сащ и русия, мразим да гледаме инвалиди по улицата, които ни се пречкат с бастуните си. Но всичко това всъшност са толерантности (ако има такава дума) :) Най-страшното е нашата толерантност, тази която ни е подвивала колената 500 години под османско робство и 45 под съветско. Толкова сме равнодушни към дребното присвояване, към интригантството и лъжите, че дори когато ние сме потърпевши не ни пука толкова.
В Западна Европа (а и в повечето страни по света) пристрастието към Хитлер или фашистката идеология е белег за лошо възпитание. Комунизмът също. Тениските със сърпове и чукове, Ленин и Че Гевара са се превърнали в модни артикули за младите - бунтари, неинформирани най-често позьори или уона-би-та.
В България всеки 3-ти ще ви каже, че по Тошово време се е живеело добре. Ще плюе по демокрацията и европейското възпитание - "тука е друга работа, брат". Затова няма как да ни вкарат в клип посветен на падането на комунизма - в България той е жив в сърцата и главите на много хора.
Винаги съм казвал, че доброто възпитание в България трябва да започва от храненето (да не мляскаш, да не сядаш разкрачен на 9 и 15 на стола и т.н.) и да завършва с антикомунизма. И ако това как се храниш няма голямо обществено значение (освен да тормозиш хората около теб), то отношението към тоталитарния режим преди 89-та има, не само като историческа оценка, а и като осъзнаване на това, което се случва в момента. Защото докато не ги познаем, не ще можем да ги победим. А битката засега се води от "лудите".

Поздрави и гласувайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар